Ieder kind een mooie ronde schedel

Wie goed kijkt, ziet veel jonge kinderen met een afgeplat of asymmetrisch hoofd.

Is dat erg? Nee, maar wel jammer vind ik.

Is dat schadelijk? Ze zeggen van niet.

Is het te voorkomen? Niet altijd.

Wat kun je als ouder doen om in ieder geval te probéren te voorkomen dat je kind een afgeplatte of scheve schedel krijgt? Dan moet je ervoor zorgen dat je baby zó ligt, dat hij zijn hoofd goed kan bewegen, van links naar rechts en weer terug.  Dat kan hij alleen als hij op een vlakke onderlaag ligt, in de box of in zijn bed bijvoorbeeld.  Dat lukt hem niet als hij in een stoeltje ligt.

Hoe ontstaat zo’n afplatting of zo’n asymmetrie? Door overbelasting. Het kind beweegt te weinig met zijn hoofd, het ligt teveel in één houding.

Overbelasting kan bijvoorbeeld heel snel ontstaan als een jonge baby ineens dagenlang apathisch is omdat hij erg ziek is en weinig beweegt.

Maar het kan ook ontstaan bij een gezonde baby wanneer hij veelvuldig en langdurig in een houding ligt waarin hij zijn hoofd niet van links naar rechts kan bewegen zoals het geval is met heel jonge baby’s in een autostoeltje of wipper.

 

Als een kind plat ligt, dus in bed of in de box, kan hij zijn hoofd makkelijk bewegen en net zo vaak van links naar rechts bewegen als hij wil.

In een autostoeltje zit hij een beetje rechtop omdat een hoek van 45gr. de meest veilige houding is om een botsing goed door te komen. Maar een jonge baby is nog niet sterk genoeg om zijn hoofd, tegen de zwaartekracht in, in het midden te houden of van links naar rechts te bewegen. Dus zijn hoofd zakt opzij en blijft daar liggen.

Is plat neerleggen het enige wat je kunt doen? Nee, zeker niet! Leg je baby, als hij wakker is, dagelijks regelmatig op zijn buik. Zo haal je de druk van de achterkant van zijn hoofd. En doe het vanaf de eerste dag na zijn geboorte. Hij vindt het een heerlijke houding en je loopt niet de kans dat hij er een hekel aan krijgt.

Tummy Time wordt Funny Time

 Preventing Flat Head Syndrome

Vooruit op de buik