Actie Baby houd je rug recht!

Misschien doe je het vanzelf goed, maar misschien ook niet en daarom deze raad: laat je baby zoveel mogelijk liggen op een vlakke ondergrond. Vanaf dag één!

Waarom ?

Baby’s moeten hun rug kunnen strekken. Dat kunnen zij alleen als ze op een vlakke ondergrond liggen. Een bedje of box is hiervoor ideaal. Een kleed op de grond kan ook, maar een stoeltje kan niet.

Elke baby ligt voor de geboorte opgevouwen in de foetushouding. De eerste maanden na de geboorte willen en moeten baby’s zich kunnen strekken en draaien zodat ze sterker en stabieler worden.

Rug

Baby’s die op hun rug liggen, zullen spartelen met hun armen en benen. Zo krijgen ze controle over de bewegingen van armen en benen en zo oefenen ze ook de balans van hoofd en romp.

Buik

Baby’s die wakker zijn en op hun buik liggen, zullen proberen om hun hoofd op te tillen. Hier hebben zij hun nek- en rugspieren voor nodig en die zullen ze zo dus oefenen. Door op hun buik te liggen als ze wakker zijn, wordt de rug sterk en ligt het hoofd vrij van de grond.

“Buikligging bevordert een symmetrische houding. ”

Waarom is dat belangrijk?

Bijna elke baby komt een beetje scheef ter wereld. Dat geeft niets want hun aangeboren drang om te bewegen en te strekken zal het allemaal rechttrekken. De lange rugspieren, die aan weerszijden van de wervels lopen, zullen steeds sterker worden en de rugwervels keurig in het gelid trekken. Ook jouw baby zal zich tot een prachtig sterk kind ontwikkelen… als je het die kans geeft.
Als jonge vader en moeder moet je nogal veel: je moet voor een ander mens bedenken wat je voor jezelf zonder nadenken doet: eten, drinken, wassen, aankleden, verschonen. Dat kost veel tijd en inlevingsvermogen en dat maakt het verzorgen van een pasgeborene zo intensief. Een baby is voor zichzelf net zo’n grote verrassing als voor jou en zal zich eindeloos kunnen amuseren met… zichzelf. Jij hoeft daar de eerste maanden bijna niets voor te doen: alleen maar de tijd en de ruimte geven om zichzelf te ontdekken.

Van hoofd en romp naar armen en benen.

Baby’s zullen als eerste eindeloos oefenen om hun hoofd in bedwang te houden. Dit doen ze in buik- en rugligging door zich te strekken en liggend op hun buik door hun hoofd op te tillen. Dat ziet er wat onbeholpen uit maar dat is het niet! Ze zullen het steeds weer proberen – ook als de vorige poging brullend van frustratie is opgegeven. Zo leren ze het en anders niet. Zo zal ook het hoofd mooi rond (symmetrisch) worden; het wordt immers nergens tegenaan gedrukt. Als ze eenmaal hun rug goed kunnen strekken en hun hoofd en romp onder controle hebben, kunnen ze gaan draaien. Van draaien komen ze dan tot kruipen en zitten en uiteindelijk tot staan en lopen. Alleen als hoofd en romp onder controle zijn, hebben ze een stevige en stabiele basis om de motoriek van de armen en benen te gaan beheersen. Pas dan kunnen ze goed leren gooien en vangen en mooi leren schrijven.

De eerste maanden

Jij hoeft de eerste maanden dus bijna niets anders te doen dan je baby de tijd en de ruimte te geven om zichzelf te ontdekken. Maar: jouw rol is de eerste maanden wel cruciaal! Leg je kindje zoveel mogelijk plat neer en leid het niet af met allerlei mechanisch speelgoed. Kijk wat je baby doet en geniet van hun doorzettingsvermogen. Je hoeft ze niet te helpen, ze kunnen het zelf. Tot ze moe zijn. Dan mogen ze lekker, op de rug, in hun bedje gaan slapen.