Kinderen houden niet zo van zitten

Kan hij al zitten? Ach, kan hij nog niet zitten?! Zet hem toch wat rechterop, dan ziet hij wat meer. Doe een kussentje in zijn rug. Ik heb nog wel een stoelverkleiner.

Zitten is voor grote mensen een belangrijke fase in de ontwikkeling van een baby. Een echte mijlpaal. En zo handig, voor ons.

Maar weet je dat baby’s helemaal niet zo dol zijn op zitten? Ze zijn liever op doorreis; soepel bewegen ze van de ene houding naar de volgende houding terwijl hun spel doorgaat. Slim hoor, zo word je minder gauw moe.

Ook om van liggen naar staan te komen, nemen kinderen de makkelijkste weg. Nooit rechtstandig omhoog maar altijd met draaien.

Als een baby op zijn rug ligt en wil gaan zitten zal hij dat nooit doen met de bekende buikspieroefening. Echt nooit! Hij gaat pas uit zichzelf zitten als hij het op de zij liggen beheerst en het kruipen. Dan is gaan zitten een fluitje van een cent. Vanuit zijligging een beetje opduwen of vanuit kruiphouding je kontje opzij. Niks bijzonders voor hem, gewoon een van de vele houdingen die hij beheerst.

Dus zie je een kind zitten met de benen recht vooruit en een speeltje tussen de benen? Dikke kans dat een volwassene hem zo heeft neergezet. Het was vast niet zijn eigen idee.

Tip: Emmi Pikler, een kinderarts uit de vorige eeuw, heeft baanbrekend onderzoek verricht en pleitte voor een vrije bewegingsontwikkeling. Zij beschreef o.a. de zogenaamde overgangsposities. Haar werk wordt in Nederland voortgezet door de Stichting Emmi Pikler Fonds.

Uit Lasst mir Zeit, Emmi Pikler, Anna Tardos.