Liggen is toch liggen?!

Wat maakt het nou uit of een baby in een stoeltje ligt of in de box? Liggen is toch liggen?

Niet zo lang geleden was ik bij de tandarts en mocht ik plaatsnemen in zo’n super relaxstoel. Ik voel me daar altijd heel ongelukkig in. Je wordt helemaal achterover gekanteld en kan geen kant op. Dat is natuurlijk precies de bedoeling van de tandarts.
Dit type diepe stoelen wordt ook gebruikt in de zorg zoals bijvoorbeeld voor gehandicapten, psychiatrische patienten en dementerenden. Wanneer een patient in zo’n stoel geplaatst wordt, valt dat onder vrijheidsbeperkende maatregelen en daar zijn strikte regels voor opgesteld. Dat mag niet zomaar!
Brecht Daams schreef daar een prachtige column over… lees meer

De vergelijking naar een baby in een stoeltje is nu snel gemaakt. En de vrijheidsbeperking wordt op de foto’s overduidelijk. In het stoeltje kan de baby zich niet strekken of draaien, hij zit als een zoutzak terwijl hij in zijn bedje vrij kan bewegen.

Deze jonge baby is niet in staat zijn scheefgezakte hoofd weer recht te leggen.

In zijn bedje kan hij zijn hoofd wel van links naar rechts bewegen, zijn nek is gestrekt en hij heeft geen last van de zwaartekracht.

Zwanger? Doe mee met straatonderzoek Baby zonder stoeltje!

Je verwacht binnenkort een baby en je vraagt je misschien af of je kunt voorkomen dat je baby straks een voorkeurshouding krijgt of een redressiehelmpje moet dragen omdat zijn schedel te scheef groeit.

Ik wil dat graag onderzoeken.

De oorzaak van scheefgroei van de schedel is overmatige eenzijdige belasting.

Gebleken is dat hoe meer een baby zijn hoofd beweegt, des te kleiner de kans op scheefgroei is.

Wij moeten er dus in ieder geval voor zorgen dat de pasgeboren baby de kans krijgt om zijn hoofd te bewegen. Hoe? Door ‘m plat neer te leggen en niet in een stoeltje te zetten.

Stoeltjes werken belemmerend.
In een baby-stoeltje of autostoeltje staat de rugleuning zodanig dat de baby half rechtop zit.
Een pasgeboren baby is nog niet in staat zijn hoofd in het midden te houden. Het hoofd zakt daarom opzij als hij in een babystoeltje zit. De baby is nog niet sterk en behendig genoeg om zijn hoofd, tegen de zwaartekracht in, te corrigeren of van links naar rechts te bewegen. Daardoor ontstaat er eenzijdige belasting.
Vaak wordt de stand van het hoofd dan gecorrigeerd door er een hoefijzervormig kussentje omheen te leggen. Het hoofd ligt nu wel in het midden maar kan niet bewegen. Ook in deze situatie ontstaat dus eenzijdige belasting.

Het duurt ongeveer 4 maanden voordat een baby de bewegingen van zijn hoofd onder controle heeft.
Een pasgeboren baby komt in foetushouding, gebogen, ter wereld. De bewegingen die hij maakt zijn voornamelijk onwillekeurig, hij heeft er nog weinig controle over. Daarom houden we de eerste weken onze hand onder het hoofdje van de baby als we hem optillen.
In de eerste 4 maanden van zijn leven leert hij zich strekken en weet hij zijn hoofd steeds beter in balans te houden. Dat oefent hij door veel te bewegen. Dat kan in de box, de kinderwagen en in zijn bed. Dat kan niet als hij vastgegespt ligt in een (auto)stoeltje.

Daarom lijkt het mij zinvol een pasgeboren baby de eerste 4 maanden niet in een stoeltje te leggen. Zo verklein je de kans op het ontstaan van een voorkeurshouding en scheefgroei van de schedel. 

Waar of niet waar? Laten we het gewoon uitproberen! In plaats van een langdurig en kostbaar wetenschappelijk verantwoord onderzoek, start ik een “straat”onderzoek.

Spelregels: ga naar “Ik doe mee” in de rechterkolom en verklaar je daarmee bereid jouw baby de eerste 4 maanden niet in een stoeltje te leggen maar plat neer te leggen of te dragen (al dan niet in een draagdoek).

Na 4 maanden horen we graag wat het resultaat is.
Gedurende die 4 maanden kun je jouw ervaringen en vragen kwijt op het blog.

Uitzondering wordt gemaakt voor een kort ritje in de auto.
Baby-autostoeltjes (Maxi Cosi, Mutsi, Romer ed) zijn zo ontwikkeld dat de rugleuning in een hoek van 45 graden staat ten opzichte van de zitting. Dit blijkt de veiligste manier om een baby in de auto te vervoeren.
Het verdient aanbeveling de baby na de autorit weer plat neer te leggen.

Tips

  • Geadviseerd wordt baby’s op hun rug te laten slapen ter voorkoming van wiegendood.
  • Om de baby ook in andere houdingen bewegingservaring op te laten doen, leg je de baby als hij wakker is, ook op zijn zij ( afwisselend linker en rechter zij ) en op zijn buik.
  • Leg je baby, als hij wakker is, op zijn zij met zijn rug tegen de spijlen van de box als hij nog niet zelf op zijn zij kan blijven liggen of leg een opgerolde handdoek in zijn rug.
  • Voor de allerkleinsten is het fijn om op hun buikje op jouw borst te liggen.
  • Liggend op zijn buik zal de baby zijn hoofd op willen tillen. Dat is goed, daar krijgt hij sterke nek- en rugspieren van.
  • Door regelmatig andere houdingen aan te bieden maak je de kans op overmatige eenzijdige belasting kleiner. Dit geldt ook voor dragen en voeden.
  • Draag en voed je baby afwisselend op je linker- en rechter arm en leg hem afwisselend over je rechter- en je linker schouder voor een boertje.
  • Ook bij het verschonen kun je variëren. Door de baby middenvoor te leggen, dus met de voetjes naar je toe, zal hij zijn hoofdje in het midden proberen te houden om oogcontact met jou te maken.
  • Door een aankleedkussen in de box te leggen voelen de allerkleinsten zich wat meer omsloten.
  • Leg je baby op een stevige onderlaag. Zo voelt hij zijn eigen lijf veel beter dan op een superzachte onderlaag.